Om blåbärstry

Blåbärstry

Blåbärstry härstammar från norra Kina, de nordligaste japanska öarna och östligaste Sibirien och passar väl i vårt klimat, även uppe i norra Sverige. Blåbärstry är en härdig bärbuske och skall enligt uppgift klara en vintertemperatur under -40°C. Bäst trivs den med sammanhängande vinterväder men passar även för ett något mildare klimat. Blåbärstryns fruktanlag och knoppar tål frost på ner till -8°C och blommorna åtminstone till -7°C.

Blåbärstry är ett mycket nyttigt bär, kallas inte för inte för superbär. Blåbärstry är mycket rikt på C-vitamin, skall ligga strax under C-vitaminhalten för svarta vinbär. Förutom C-vitamin innehåller blåbärstry även stora mängder av A-vitamin, calcium och järn.

Blåbärstry innehåller också mycket antioxidanter och skall ha högre halt av antioxidanter än det vanliga amerikanska blåbäret som odlas i våra trädgårdar, som sagt ett riktigt supernyttigt bär.

Förädlingen av blåbärstry pågår för fullt, speciellt i Kanada, varför det kommer nya sorter hela tiden. 


Odlingsråd för blåbärstry

Blåbärstry är en mycket tacksam och problemfri bärbuske att odla. Trivs på både lerjord och sandjord, bör dock vara väldränerad. Det behövs alltså ingen speciell jord som man behöver för amerikanska blåbär som trivs bäst i torvrik jord.

Då blåbärstryn blommar som mest vid relativt låga temperaturer är humlor viktiga för pollineringen. Vid dessa temperaturer är inte bina så aktiva. Blommorna på blåbärstryn ger mycket nektar och är populära bland både humlor och bin.

Blåbärstry måste korspollineras för att bären ska bli stora och goda. Alltså är det viktigt att man har minst två sorter, gärna tre, planterade i närheten av varandra. .

För att korspollineringen skall fungera måste båda sorterna blomma samtidigt. Det är alltså inte frågan om hon- och hanplantor.


Odling

Läge: Full sol – lätt halvskugga.

Jord: Klarar både sand- och lerjordar men mullrikt och väldränerat är att föredra. Gödsla sparsamt.

Härdighet: Zon 7 – (8).

Höjd: De flesta sorterna blir cirka 1,5-2 meter.

Skörd: De tidigaste mognar innan jordgubbarna är mogna ända till slutet av augusti.


Utseende & skörd

En del av buskarna ger tidig skörd, några sorter innan jordgubbarna mognar. Per blåbärstrybuske kan man få ut 2-7 kg bär. Detta beror förstås bland annat på vilken sort man har samt markförhållanden.

Blåbärstry ser inte ut som vanliga blåbär utan har en annorlunda form. De kan vara avlånga, 3-4 cm långa, väger 1,5-2 gram, cylindriska till runda till formen och större än vanliga blåbär.

Efter att bären på blåbärstrybusken har fått en mörkblå utsida, en blåbärsliknande, daggblå färg, och ser mogna ut, får du vänta en till två veckor innan bären är riktig blåa helt igenom - då är de mogna och goda. De ska då släppa väldigt lätt när du plockar dem.


Superbäret blåbärstry smakar som ett mellanting mellan blåbär, hallon och svarta vinbär. Ät bären färska eller gör smoothie, juice, pajer, saft och sylt av din blåbärstry. Det går också bra att frysa in blåbärstryn.